HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Havila

2010.01.17. 10:43 kalassó

 
Az Arab-félsziget bibliai neve Havila. Most azt keresem az ószövetségi iratokban, ami bizonyos valószínűséggel ehhez az általunk ismert földrajzi területhez kapcsolható. Ha egyáltalán, milyen valós (nem szimbolikus) tényre gondolhattak az iratok megszövegezői? A bibliai leírás szerint az Édent határoló egyik folyó, a Písón "Havila földjét megkerülve" folyik. Ez ráillik a műholdak által felfedezett több száz méter széles kiszáradt vádira, ami átszeli Arábiát.
 
"Kuwait-folyónak" keresztelték el a következők miatt. Kuwaitban a geológusok régóta foglalkoztak azzal a problémával, hogy miért található nagy mennyiségű bazalt és gránit kavics az országban, mikor ez a két kőzet legközelebb csak kb. 1000 km-re nyugatra, a Hidzsáz-hegységben (Szaúd-Arábia) található meg. Az egykor bővízű "Kuwait-folyó" felfedezése adja a megoldást: a bazalt és gránit kő ennek a folyamnak hordalékaként került oda, beterítve a mai Kuwait területének kb. kétharmadát és Dél-Irak egy részét. A "Kuwait-folyó" forrásvidéke kb. 200 kilométerre Medinától délre fekszik. Innen exportálták az aranyat, az illatos gyantát és az ónixkövet más ókori területekre. A Písón és a „Kuwait-folyó” fogalmi azonosságának valószínűségét növeli, hogy nincs is más létező vagy kiszáradt nagyobb folyó (vádi) a közelben, amely a meghatározáskor szóba jöhetne.
A Písón-(Kuwait)folyó a modern kutatások szerint valamikor a III. évezred végén száradhatott ki. Forrás:
Grüll Tibor Az édenkert nyomában 1998.07.25.
 
A Büyüknél leírt gátépítés a nevezett forrásvidéktől nem messze történt. Arra utal, hogy a folyókat tápláló esők azon a délebbi vidéken, több mint ezer évvel később sem szűntek meg.

Szólj hozzá!

Címkék: pison havila

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr1003378622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása