HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

ÚjKordos az új emberfajról

2010.02.21. 08:18 kalassó

Folytatom Kordos László, az Év Ismeretterjesztő Tudósa nézeteinek terjesztését. (Részlet.) Legutóbbi kitüntetése alkalmából kérdezgették, amire imígyen válaszolt:

- Mit mond az Ön tudása rólunk?

- Például azt, hogy az arcunk nagyon gyorsan változik, akár már nyolc-tíz generáció alatt módosulhat. Alapvetően a táplálkozás befolyásolja, az, hogy könnyen szerezzük-e meg a táplálékot, hogy mit eszünk, mennyit használjuk a rágóizmokat? Az arcunk, az állkapcsunk generációk óta rövidül, de a fogaink száma és mérete nem változik. Ennek következtében egyre kisebb a fogak számára a hely. Ezért van az, hogy majd minden gyerek fogszabályzót visel. Az arccsontozat folyamatos változását a rudabányai leletektől napjainkig le lehet vezetni.

- Arctalanná válunk?

- Súlyosabb következményekkel kell szembenéznünk. Nem tudjuk, hogy mit eszünk, mit iszunk, milyen gyógyszerekkel és egyéb anyagokkal szennyezzük magunkat. Senki ne gondolja azt, hogy az emberi faj biztosan fennmarad. Valószínűnek tartom, hogy a két-három ezer év múlva élő ember - ha lesz egyáltalán ilyen faj - biztosan nem tudna életképes utódot létrehozni egy ma élő emberrel. Azaz, éppen a tudományos eredmények hatására, egy új emberi faj alakul ki. A megdöbbentő az, hogy a ma élő ember a kétszázezer évvel ezelőtt élt emberrel még létrehozhatna életképes utódot. (NOL 02.21.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: utód

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr663378618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása