HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Földes-tanulmányok egykori vitája az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetében

2014.12.29. 14:43 kalassó

Földes Károly a kutatóhelyen számos alkalommal bocsátotta vitára tematikus vizsgálatainak eredményeit.

„A KGST országok részvétele a nemzetközi munkamegosztásban. Kiinduló elemzés” c. tanulmány intézeti vitája 1979-ben zajlott le. (MTA KTI, 38 résztvevő, 10 hozzászólás, 8 írásos észrevétel.)  Berend T. Iván lektori véleménye szerint „kiváló, gondolatgazdag, értékes tényanyaggal és módszertani igényességgel elkészített <kiinduló elemzés> áll előttünk...Megnyerő a vizsgálat erőteljesen-egyértelműen gyakorlati cselekvésre orientált szemlélete is...A tanulmány legértékesebb, legújszerűbb részének a KGST áruforgalom egyenlegeinek, cserearányainak részletes, bontott elemzését tartom.”(Forrás: http://ismeretvadasz.blog.hu/2014/02/22/iratismertetes_713 )

Az intézeti vita összefoglalója szerint „Osztatlan helyeslésre talált a tanulmányírónak az a törekvése,hogy a KGST tagországok gazdasági helyzetéből kiindulva, a fő gazdasági-fejlődési problémákat elemezve tárgyalja a KGST-beli gazdasági integráció problémakörét... Ugyancsak általános helyeslésre talált a tanulmány elfogulatlan kritikai szelleme, amely múlhatatlanul szükséges a KGST-ban tömörült országok gazdaságának és fejlődési problémáinak megértéséhez. Az adott témában feltétlenül helyes a tanulmány gyakorlati cselekvésre orientált szemlélete.” Az összefoglaló a tanulmány szövegének pontosítására, kijavítására irányuló javaslatok felsorolásával zárult.

Az „Integráció, nemzetgazdaság, vállalkozás” c. tanulmánykötet a címében jelzett három részből állt, vitája 1981-ben zajlott le. Bírálója, Botos Katalin megállapította: „ A tanulmány bizonyítja, hogy szerzője mindent ismer, ami a jelen gazdasági helyzet megítéléséhez szükséges.” A másik bíráló, Palánkai Tibor erről a kötetről így írt: „Mind a három tanulmányt színvonalasnak és értékesnek tartom, hozzájárulnak számos elméleti kérdés tisztázásához és a helyzetértékelések és következtetések, valamint a javasolt és sugallt gazdaságpolitikai teendők, mindhárom témával kapcsolatban, véleményem szerint nagyrészt helytállóak” (1981.11.05.)

Intézeti összefoglaló nem fellelhető, ám, ha volt, bizonyára az idézett véleményekhez hasonló megítélést tartalmazott.  

23 komment

Címkék: intézeti

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr447019773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retimadar 2014.12.30. 14:03:28

Az elsőt titkosították, anno. Volt rá ok.

kalassó 2014.12.30. 18:56:16

Becsempészte a '83-as könyvébe. Az orosz gazdaságnak ma is ugyanaz a gyengéje, mint amit 30+ éve dokumentált.

kalassó 2014.12.31. 18:05:53

Neked is és nektek is.

kalassó 2015.01.04. 18:44:46

Folytatás. A könyv szerint több kisebb KGST ország, köztük hazánk kelet-európai forgalmában a géptöbblet növekedett, az anyagegyenleg romlott, viszont nyugati irányban éppen az anyagtöbblet nőtt és a gépegyenleg tovább romlott. Ez volt a reciprok komplementaritás, amely 1980 után legátlódott, és ezzel az egész KGST elvesztette gazdasági értelmét.

smirgliműhely 2015.01.05. 11:28:25

Érdemes lenne alaposabban kielemezni Róna mostani cikkének tükrében Földes 30-35 éves tanulmányát. Az egykorú hangadó intézeti kutatók nem tudták érdemben véleményezni, nem illett bele a reaganista, thatcherista irányzatukba. Még a téma jelentőségét sem fogták fel, a könyvről pedig felületes, inkább fanyalgó ismertetést írattak.

kalassó 2015.01.05. 17:13:09

"A földrajzi értelemeben Keletről Nyugatra irányuló árufolyamok jelentős része természetigényes (anyagjellegű és anyagigényes) termék." A kisebb KGST országokban ehhez járulnak, jelentős mértékben a hagyományos munkaigényes feldolgozott termékek - írta Földes 1983-ban megjelent könyvének II./4 fejezetében.

Karolus 2015.01.06. 12:49:06

@smirgliműhely: A másik ok az lehetett, hogy szakmai szűklátókörűségből képtelenek voltak együtt vizsgálni a reformfolyamatot annak mélyebb világgazdasági strukturális gyökereivel. Pedig a könyv ilyenfajta vizsgálati eredménye az andropovi integráció felett kongatta meg a vészharangot.

smirgliműhely 2015.01.07. 11:18:31

Az orosz problémáról Róna ezt írja: "Oroszország esetében a nyersanyagok világpiaci árára épített gazdasági modell mondott csődöt a napokban, mert termelésének értékét rajta kívülálló tényezők és erők határozzák meg...
A CIA vagy az IMF semmiképp sem felelős azért az orosz költségvetésért, ami csak 106 dollár/hordó árszinttel tartható egyensúlyban, miközben az orosz állam bevételeinek fele, exportjának 68 százaléka az energiahordozók értékesítéséből fakad."

Karolus 2015.01.07. 17:36:22

@smirgliműhely: "nem illett bele a reaganista, thatcherista irányzatukba" - Úgy értve helyeslem, ha a gazdasági elvi alapnézetekre gondolsz. De az átfogó szerkezeti vizsgálódás témaidegen is lehetett abban a szemellenzős környezetben, ahol akár huszadrangú folyamatok modellezésével foglalkoztak, mert ahhoz értettek.

smirgliműhely 2015.01.08. 15:30:09

@Karolus: Volt modellezés fontos kérdésekről is. De nézzük, mit ír Róna a magyar struktúrákról: "exportunk hozzáadottérték-tartalma a német érték negyede, importunké pedig a kétszerese. (Mi alapanyagokat, félkész termékeket és bérmunkát exportálunk és kész terméket importálunk, ők többnyire fordítva.) Mint ahogy nem a Nyugat a felelős...az óriási devizakitettségért sem" (amit ez a szerkezet okoz.)

kalassó 2015.01.09. 09:32:27

@smirgliműhely: A Földes-könyv egy része is modellezési eredményt mutat ki. Nyugatról " a gépek és berendezések importjának több mint a felét... produktív alkatrészek tették ki." Ezek beépülnek a keleti irányú, rubel-elszámolású gépexportba, de a gyenge versenyképesség miatt "az ország nincs abban a helyzetben, hogy alkatrészek, részegységek importját hasonló cikkek exportjával fedezze." (Nyugatra). Az eredmény a szabad devizás mérleghiány és a fokozódó eladósodás volt.Ezt tetézte, hogy a szovjet "nettó anyagexport egy része a KGST-n belüli szabad devizás elszámolásokba tevődött át." Cserearányaink emiatt is romlottak.

retimadar 2015.01.10. 12:32:45

A könyv megjelenése utáni hatodik évben, az ott kimutatott szerkezeti torzulást a szabad demokrata program ismételten szemlélteti: "Gazdaságunk súlyos szerkezeti válságát jelzi az a kilátástalan helyzet, hogy a lemaradásunk csökkenésére talán egyedül alkalmas
feldolgozóiparunk termékeinek nagy részét a vállalatok csak a szűkülő KGST-piacon képesek
értékesíteni, miközben a konvertibilis valutahiányt csak a drágán előállított kohászati, energetikai és húsipari termékek eladásával lehet enyhíteni."

Minnesota 2015.01.11. 11:04:23

@retimadar: Még legalább három alaptémában követték több évvel korábbi közleményeit: a tulajdon és a gazdálkodás szétválasztása, a külföldi működő tőke importja, a horizontális monopolszervezetek szétbontása.

kalassó 2015.01.11. 17:51:30

@retimadar: A szerkezeti eltorzulás megszüntetésének módját Földes a tőkegazdaság kiépítésében jelölte meg.
@Minnesota: Még néhány, a szabad demokrata programban megtalálható korábbi javaslata: a gazdaságot irányítsák a vállalkozók,akiket nem az állam nevez ki; a bankon kívüli tőkeáramlás és intézményeinek kiépítése; a monetáris szabályozás új rendje.

retimadar 2015.01.12. 11:30:18

@Minnesota: "a tulajdon és a gazdálkodás szétválasztása". Úgy van. A programm ezt így ismétli meg:
"A TŐKETULAJDONOSI ÉS VÁLLALATVEZETŐI FUNKCIÓK...VILÁGOS ELVÁLASZTÁSA lenne egyrészt a vállalatvezetés valódi ellenőrzésének, másrészt a tőkepiac hatékony működésének minimálisan
szükséges feltétele."

retimadar 2015.01.12. 11:36:59

@Minnesota: "a külföldi működő tőke importja"
Programm: "A modern piacgazdaság felé vezető úton a magánszektor bővülése és a külföldi tőke bevonása
kecsegtet a legtöbb reménnyel..."

retimadar 2015.01.12. 11:45:46

@kalassó: "a bankon kívüli tőkeáramlás és intézményeinek kiépítése" Programm:

"Ezek az intézmények (pénzintézetek, befektető társaságok, értékpapírok, tőzsde) előfeltételei annak, hogy a különbözőt tulajdonformák
megszerveződhessenek és egymáshoz kapcsolódhassanak. A tőkék szabad áramlását és reális értékelését sokszereplős és sokcsatornás tőkepiac kiépítésével is elő kell segíteni."

retimadar 2015.01.12. 12:02:47

Földes először 1982-ben kifejezett javaslatát veszi át a program annak kimondásával, hogy az
"AUTONÓM JEGYBANK képes csak ellenállni a központi költségvetés túlköltekezéséből és az
állami beruházási programokból fakadó pénzszükségleteknek és ezzel gátat szabni az
indokolatlan pénzkiáramlás inflációs és adósságnövelő, de végső soron mindenképpen az
életszínvonalat terhelő hatásainak."

kalassó 2015.01.13. 12:11:22

A poszt témájához közeli, 1983-ban kiadott könyv tartós folyamatnak látja a KGST viszonylatú magyar cserearányok romlását és anyagimportunk korlátozását. Másik tétele: "Bármilyen viszonylat romló cserearányait és rosszabbodó importstruktúráját stratégiailag nehéz volna viselni változatlan exportszerkezet mellett." A két tételből értelem szerűen következik, hogy az ország a keleti irányú forgalom visszafogásában érdekelt.

smirgliműhely 2015.01.14. 16:56:59

@kalassó: "változatlan exportszerkezet"
Ugyanaz a könyv ennek okát az ágazat-centrikus gyakorlatban mutatja ki. (181. old.) Leleplezi, hogy a nagy befolyású ágazati minisztériumok, vagy részlegeik a saját területük túlélési érdekeit érvényesítik a hatékonyságra orientált döntések helyett. KGST-s, (nyilván főleg szovjet) partnereikkel együttműködve a hazai kormányszervekkel szemben is érvényesítik a konzerváló hatásokat. Ezt csak a vállalkozói szabadság tudta kiküszöbölni.

kalassó 2015.01.15. 14:07:32

Pótlólag feltüntetem a 2015.01.09. 09:32:27 keltezésű kommentemben idézett hely oldalszámát: 107.
süti beállítások módosítása