HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Az ember, a csimpánz és a gorilla egyforma kéztőcsontjai + meg a foci!(frissítve)

2009.08.25. 17:58 kalassó

 

Rudabányán eddig még egyetlen ásatási szezonban sem találtak annyi emberszabásúmajom-leletet a tízmillió évvel ezelőtti korból, mint az idén. A feltárásokat Kordos László irányította.
 
Az ideiek közül az emberré válás szempontjából lényeges új lelet egy Rudapithecus Hungaricus kéztőcsontjainak előkerülése. A kéztőt a csuklónál hét csontocska alkotja, ezek közül kettő, amelyek a hüvelykujj felé vezetnek, össze van forrva. Ez az ember, a csimpánz és a gorilla sajátossága, nincs meg az ázsiai orangutánnál és más majmoknál. A lelet megerősíti azt az elgondolást, hogy az ember, a gorilla és a csimpánz közös őse Afrikában alakult ki, majd Európában élt, évmilliókkal később pedig visszatért a fekete kontinensre.
 
 
Láthatólag a sajkacsontról és a trapézcsontról van szó.
 
A célzott kutatások nem általában „a majmok”, hanem a két utóbb említett fajta és az ember közös ősének helyét pontosítják az evolúció folyamatában.  Annak a folyamatnak számos párhuzamos fejlődési vonala is létezett, mint például a korábban maradványokban fellelt addig ismeretlen főemlős, az Anapithecus hernyaki.
 
Az idei ásatási szezon újabb rendkívüli felfedezése éppen egy Anapithecus alsó állkapcsának előkerülése volt, tavaly találtak ugyanis egy felső állkapcsot. A tudósok legnagyobb meglepetésére a felső és az alsó állkapocs ugyanattól az egyedtől származik. Kivételes szerencse a paleontológiában! Az alsó állkapocs két oldalán 6-6 fog található. Nyers, nem letisztított állapotban így néz ki:
 
 
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: állkapocs kéztő

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr953378634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása