HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Kémiai Nobel díj. Riboszóma. Venkatraman Ramakrishnan,Thomas Steitz, Ada E. Yonath

2009.10.07. 16:39 kalassó

A riboszóma a sejt egyik szerve, a citoplazmában található, RNS-ből és fehérjékből áll. (Lásd a képet.)
Minden élő szervezet sejtjeiben jelen van az örökítő anyag, a DNS-molekula. Ez azonban passzív, csupán az információt hordozza, a riboszómák működése szükséges ahhoz, hogy a kód alapján fehérjék készüljenek a sejtszintű "vegykonyhában". Az előálló több tízezer fehérje - például a hemoglobin, az immunrendszer ellenanyagai, a hormonok, a bőr kollagénje - feladata és formája nagyon különböző.
A riboszóma működésének megértése ezért alapvetően fontos az élet tudományos megértése szempontjából. Ám ennek az ismeretnek azonnali gyakorlati haszna is van: számos napjainkban alkalmazott antibiotikum úgy működik, hogy megakadályozza a baktériumok  riboszómáinak működését, amit a kórokozó nem él túl. Mindhárom díjazott háromdimenziós modellt alkotott, mely megmutatja, miként kapcsolódnak a különböző antibiotikumok a riboszómához. Ma is ezeket a modelleket használják a kutatók az új antibiotikumok fejlesztése során.
Ada E. Yonath az izraeli Weizmann Intézet munkatársa, 1964 óta az első nő, akinek odaítélik a díjat. Venkatraman Ramakrishnan a cambridge-i MRC Molekuláris Biológiai Laboratórium munkatársa, Thomas Steitz pedig az amerikai Yale Egyetemen dolgozik.
Kép:


 
 

 
 

Szólj hozzá!

Címkék: riboszóma

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr633378629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása