HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Az igazmondás olcsóbb lett volna

2012.10.31. 18:18 kalassó

Nem szerepel a kormány által sokmilliós médiakampányban emlegetett bér- és nyugdíjcsökkentés abban az előzetes véleményezésben, amit az IMF küldött a júliusi tárgyalások után.

A júliusi egyeztetések lezárultával a Nemzetközi Valutaalap egy előzetes véleményt hagyott a kormány részére, amelyben kitért azon területekre, ahol a gazdaságpolitikai intézkedések módosítása, illetve mélyebb kifejtése szükséges . Ilyen javaslat volt többek között (1) a tranzakciós illeték Magyar Nemzeti Bank műveleteire való kiterjesztésének visszavonása, (2) az adóbeszedés hatékonyságának növelése, (3) az egykulcsos adórendszer felülvizsgálata, (4) az állam méretének további csökkentése, (5) a szociális támogatási rendszer célzottabbá tétele, (6) a bankadó eltörlése, (7) a közösségi közlekedés állami támogatásának felülvizsgálata és (8) a helyi önkormányzatok kiadásainak mérséklése .

A kormány ugyan válaszlevelében leszögezte, hogy nem ért egyet a bér és nyugdíjak csökkentésével, de a tárgyalópartnerek nem is kértek ilyet. Egyetértésre jutottak a közszféra méretének további csökkentéséről, a fordított áfával adózó termékkör bővítéséről, az adóbeszedés hatékonyságának javításáról, illetve a nyugdíjjárulék-plafon feloldásáról. A Jegybank tranzakciós adóját meg szépen visszavonták.

(Forrás: Portfolio.hu, 2012.10.31.)

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr154882465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szénaboglya 2012.10.31. 20:28:54

A "műhelyben" írtam, hogy némelyek "meggyőződéssel követik a frázislovagokat, akik milliárdokat költenek arra, hogy a laikusokat az orruknál fogva vezessék." A feltétlen uralomra törekvők mindig is új kultusztárgyakat/isteneket és új ellenségeket mutattak be népüknek. Ehhez manapság internetes médiumokat is alkalmaznak.

kalassó 2012.10.31. 21:27:00

@szénaboglya: amelyek jelszava: szolgálunk és védünk. A népé pedig: dolgozunk és félünk.
Infantilis uralomhoz infantilis médiumok társulnak
prókátor bloggerek alkalmazásával.

smirgliműhely 2012.10.31. 21:58:08

Na igen, ajánlott militáns és deko-s örömblogger szimbiózisban védik a f.a. médiumot, ahol kedvükre szidalmazhatják egymást. Szerencsére valaki :) megint kivezetett ebből a morbid közegből.

kalassó 2012.11.01. 09:18:58

Ha ekkorákat hazudozó infantilizmus nem is, de a mienkhez hasonló retrográd törekvések nagy országokban ugyancsak tapasztalhatók. Az elnökjelöltek végső vitájában Obama ezt mondta Romney-nak: “when it comes to our foreign policy, you seem to want to import the foreign policies of the 1980s, just like the social policies of the 1950s and the economic policies of the 1920s.” Nálunk nem kell ennyi évszám. Elegendő a húszas-harmincas évek analógiáját említeni, tudva azt is, hogy az analógia nem adhat teljes helyzetképet.

szénaboglya 2012.11.01. 15:16:20

@smirgliműhely: érthető, ha a f.a. médium haldoklás közben nem kíván állást foglalni a közélet kulcskérdéseiről. De az üzleti szempontokon túl semmi sem kényszerítheti arra, hogy kirakatában giccses szélsőséges agitációt ajánljon, melyhez lelkesen csatlakozhat a politizáló nyárspolgárok alja. A velük agitációs szinten folytatott vita csak arra jó, hogy a médiumgazda pártatlanságát mutassa.

A protestálás akkor hiteles, ha az alkotmányosság alapjait összefoglaló EKKI-irat fő elvein alapul. Ettől fogva a nívótlan politizáló szócsatározás értelmetlensége nyilvánvaló lesz.

smirgliműhely 2012.11.01. 15:54:13

@szénaboglya: a politizáló nyárspolgárok alja
Nemcsak róluk van szó. Számos tömegszerűen gondolkodó ember van, akik - mint nálam magad írtad - az igazságra való tekintet nélkül bármit elfogadnak, "ha annak szemlélete megfelel a politikai szenvedélyeik által motivált előítéleteknek."

szénaboglya 2012.11.01. 19:06:37

@smirgliműhely: Nálad éppen most gyakoroltam önkritikát. Bátorkodom a figyelmedbe ajánlani mint ritka eseményt.

kalassó 2012.11.01. 19:21:27

Magasabb státuszban sem ártana némi önkritika. A témához: MTI 2012. november 1.: Gerry Rice, a IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója szerint az IMF jelenleg nem tervezi, hogy missziót küldjön Magyarországra.

"A programtárgyalásokon való érdemi előrelépéshez arra lenne szükség, hogy a (magyar) kormány világosan jelezze: az IMF-et és az Európai Bizottságot értékes partnernek tekinti a reformkiigazítási folyamat tervezésében és hogy világosan elkötelezze magát az olyan intézkedések mellett amelyek biztosítják a pénzügyi kiigazítást és előmozdítanák a növekedést".

szénaboglya 2012.11.01. 20:28:25

A kissé hazudós plakátkampány ebben nem volt döntő tényező, csak a hazai tömegember megtévesztésére szolgált. Ha a helyi lovag kicsit is értene a gazdasághoz, tudná, hogy a számok önmagukban nem számítanak. A mögöttük zajló folyamatokat és összefüggéseiket is látni kell, amint az alap látja is.
süti beállítások módosítása