HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Kromoszóma szervecske

2012.01.14. 16:49 kalassó


Több mint két éve a telomer címke alatt található posztban számoltam be egy nagy jelentőségű felfedezésről. A témába vágó újabb fejleményeket közli
Oravecz Elvira  (Népszabadság 2012. január 11.) A blogban leírt kromoszóma szervecskét, teloméra néven említve,  szintén részletesen ismerteti. Cikkének kivonata:


„A telomérákat a cipőfűző végén található műanyag védőburokként képzelhetjük el. Olyan egységet jelentenek, melyek védik a kromoszómákat az összetapadástól és sejtosztódáskor a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásától. www.nol.hu/kep/757564

A telomérák a sejtosztódások alkalmával már születésünk előtt rövidülni kezdenek, és az első 20 évben kb. egyharmadukat elveszítjük. Az öregedés során a telomérák rövidülése folytatódik, átlagosan tízévente kilenc százalékkal. Nem tudjuk, hogy egyes emberek telomérarövidülése gyorsabb ütemben folyik-e, mint a többieké, azt viszont igen, hogy a dohányzás, a jelentős alkoholfogyasztás, az elhízás és a stressz hatására e rövidülés kicsit gyorsabban következik be. A rövid telomérák pedig a korai halállal mutatnak összefüggést.


Ha a tesztek fejlesztése tovább folyik, az élelmiszer-ipari termékekhez hasonlóan mi is hamarosan lejárati idővel rendelkezhetünk. A telomérák hosszának ismerete ugyanis élethosszunkról és arról adhat információt, hogy milyen állapotban vagyunk kortársainkhoz képest. … Ráadásul az élethossz vagy a betegségek kialakulása nem is csupán genetika kérdése. Eline Slagboom holland kutató szerint génjeink csupán kb. 25 százalékban felelősek az élethosszért. Ahogy a betegségek kialakulását, úgy az élettartamot is számos környezeti tényező befolyásolhatja, leginkább az életmód.
...
Több mint tíz évvel ezelőtt egy spanyol kutató felfedezte, hogy hogyan növelhető meg az egerek élettartama 40 százalékkal. A titok nyitját a telomérákat meghosszabbító telomeráz nevű enzim adta, mely az embrionális és a magzati életben fontos szerepet játszik, de amely születésünk előtt ma még nem ismert okok (talán a szervezet rákellenes stratégiája) miatt a legtöbb sejttípusban kikapcsolódik. Bár a telomeráz nem okoz rákot, ha mutáció következik be a szerkezetében, segíti a daganatok növekedését. A spanyol kutató kísérletében szereplő egerek viszont olyan génmanipulált példányok voltak, melyekben nem alakul ki rákos daganat. A telomeráz öregedéslassító hatását azóta hatalmas érdeklődés övezi. 2007 óta egy kis csoport ember egy kínai gyógynövényből (astragalus) kivont TA-65 nevű étrend-kiegészítőt szed, mely a humán immunsejtek telomerázaktivitását fokozza.


Az eddigi eredmények vegyesek. Egy évvel a TA-65 szedése után a vizsgálatban részt vevők átlagos telomérahosszúsága nem nőtt, azonban a kritikusan rövid telomérák aránya jelentősen csökkent...”


 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr233545618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szénaboglya 2012.01.14. 21:22:33

"a telomérák rövidülése folytatódik, átlagosan tízévente kilenc százalékkal"
Egy öregúrnak ebből is csak az eredeti egyharmada marad meg :)) Azzal meg nehéz élni és nem annyira kecsegtető.

kalassó 2012.01.15. 20:05:55

@szénaboglya: irodalmi módon elegáns fogalmazásod finom pikantériája mulatságos.

kalassó 2012.01.16. 16:24:52

Hivatkozott bejegyzésem:
kalasso.blog.hu/2009/10/05/tavalyi_blogom_targyanak_felfedezoi_iden_orvosi_nobel_dijat_kaptak_blackburn_greider_sostak#comments
Innen látható, hogy először 2008-ban foglalkoztam a téma ismertetésével.

smirgliműhely 2012.01.16. 17:53:24

@kalassó: úgy tudom, hogy a linkben említettek közül Sostak már más témán, élősejt előállításán dolgozik a laboratóriumában. Sejthártyát már sikeresen kitenyésztett.

évi. 2012.01.16. 23:44:47

nekem ez scifi kategória:)

kalassó 2012.01.18. 20:45:33

@évi.: egyszer talán erről is lekopik majd a "fi" :)

évi. 2012.01.27. 20:59:32

@kalassó: :))
látod, az biztos:)
süti beállítások módosítása