HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Tavalyi blogom tárgyának felfedezői idén orvosi Nobel díjat kaptak. Blackburn, Greider, Sostak.

2009.10.05. 16:43 kalassó

 


Rövidítve megismétlem azt a szakmai információt, amit egy évvel ezelőtti blogomban (08.10.22) a genetikai óráról bemutattam. http://href.hu/x/a8pr
Normál sejtjeink osztódással szaporodnak és így pótolják elöregedett, pusztuló társaikat. Későbbi megfigyelések egy, az osztódásokat számoló rendszer, a genetikai óra meglétét bizonyítják. Ez a genetikai óra pedig nem más, mint a kromoszómák vége, a telomer régió. Az ezen alapuló öregedési elmélet a telomer elmélet .
A sejtek genetikai információjának hordozója a DNS minden esetben megkettőződik a sejtek osztódását megelőzően. Azonban minden egyes duplikációkor a DNS egyik lánca rövidebb lesz. Tehát minél többet osztódik a sejt, annál kisebb és kisebb lesz a telomer régió. Ám bizonyos sejtekben van egy enzim, a telomeráz, amely képes a DNS nem rövidülő szálát meghosszabbítani! Ehhez aztán már a megfelelő enzimek hozzá szintetizálják az új DNS szálat, amely így az előző állapothoz képest nem rövidül. Az egyedfejlődés egy bizonyos pontján azonban a telomeráz működése abbamarad, ekkor kezdenek el rövidülni a telomerek. Egy bizonyos hossz elérése után a sejtek morfológiája megváltozik, többé nem osztódnak, bekövetkezik a sejtek öregedése.
Kimutatták, hogy a legtöbb tumorsejtben viszont működik a telomeráz enzim, és ez magyarázza a tumorsejtek korlátlan szaporodóképességét. A telomeráz a legtöbb normál egészséges sejtben nem működik, ugyanakkor a tumorsejtek viszont nem nélkülözhetik, így fontos specifikus célpontja a tumor ellenes szereknek.
A fentieket írtam tavaly.
*
Az alábbiakban az idei orvosi Nobel-díj rövid magyarázó indoklását mutatom be. A génjeinket hordozó DNS-molekula hosszú szálai kromoszómákba  tekerednek össze, melyek végein találhatók mintegy zárókupakként a  telomerek. Ezek a rövid, néhány bázisból álló, sokszorosan ismétlődő  szakaszok adják a DNS stabilitását, mert a sejtosztódáskor  bekövetkező másolódásnál védik a töredezéstől, sérüléstől.
Az életkor előrehaladtával a telomerek hossza rövidül, ettől a rövidüléstől azonban védi a telomeráz nevű enzim. Elizabeth Blackburn és Jack Szostak fedezte fel, hogy a telomer egyedi bázissorrendjének köszönhető, hogy nem sérül a kromoszóma. Carol Greider és Blackburn azonosította a telomeráz enzimet, amely előállítja, javítja a telomereket. Ezek a felfedezések magyarázták meg, hogyan védik a kromoszómák végeit a telomerek, és miként építi  fel azokat a telomeráz enzim.
Ha a telomerek rövidülnek, a sejt öregszik. Fordítva pedig: ha a telomerázaktivitás nagy, a telomerek hosszúsága fennmarad és a  sejtöregedés kitolódik. Ez a helyzet a rákos sejtekben is, melyek örök életűnek tekinthetők.
 
Gratulálunk a Nobel-díjasoknak!
 
Frissítés:


 
 
 
 
 
 
 
 

 

1 komment

Címkék: telomer

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr463378630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalassó 2012.01.14. 16:06:07

Ide iktatom a fenti poszthoz kapcsolódó hozzászólásokat 2009. októberéből.

kalas2009-10-05 16:441.

A fenti link: kalasblog.blogter.hu/302500/a_genetikai_ora

talon2009-10-05 17:542.

Szerencsés volt a tavalyi témaválasztás, grat.

Mne2009-10-05 18:193.

Követnek-listádon nincs véletlenül Nobel bizottsági tag?

kalas2009-10-05 18:284.

@Mne: Egyelőre még nincs. :)) Más: tavaly már írtam a gyógyítási felhasználásról is : A rák ellen küzdve "gátolni kell a telomerázt a daganatos sejtekben. "Telomeráz antagonista" molekulát próbálnak kikisérletezni.Amire most már lehetőséget ad az, hogy ismerik a telomeráz szerkezetét."

Carolus2009-10-05 21:555.

A pozitív ismeretek létrehozói és megvalósítói, a humánum képviselői viszik előre az emberiséget. Élete végén erre jött rá a dinamit feltalálója.

Mne2009-10-05 22:156.

Remélem, egyszer megtanulják hogy hogyan kell blokkolni a telomerázt a ráksejtekben és egyidejüleg kicsit aktívvá tenni a normálsejtekben az emberi élet meghosszabbítása érdekében.

kalas2009-10-06 15:257.

Legújabb: a fizikai Nobel díj.
"A 2009-es fizikai Nobel-díj felét Charles K. Kao-nak ítélték oda az optikai szálakon keresztül történő fénytovábbítás területén elért alapvető eredményeiért, a díj másik felét pedig megosztva kapta Willard S. Boyle és George E. Smith egy képalkotó félvezető detektor, a CCD-szenzor feltalálásáért." Mindhárman amerikai állampolgárok. Kao kínai származású.
Mindennapos használati tárgyainkhoz nélkülözhetetlen találmányokról van szó.

kalas2009-10-06 18:328.

Legújabb tudományos hír:
Az Egyesült Államok legfontosabb tudományos elismerését, a Nemzeti Tudományos Érmet (National Medal of Science) Barack Obama elnöktől holnap veszi át a magyar származású Kálmán Rudolf.(A MTA tiszteletbeli tagja, gyakran dogozik Budapesten is. Matematikai "szűrő" eljárása alapvető a rendszerek irányítása számára).

kalas2009-10-06 21:499.

Ide tartozik, hogy nálunk megépül a szegedi szuperlézer, sőt, még a debreceni neutronkutató ügyét sem buktuk el. Ilyen fejlesztések használnak a nemzetnek, nem a szájtépés.

smirgli2009-10-06 22:1410.

@kalas: 9 Történelmi kérdésekben pedig a bizonyított tények, nem a dajkamesék. Mint az, hogy "Gilgames vallása az eredeti magyar táltoshit volt"
süti beállítások módosítása