HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Immunológusok és asztrofizikusok Nobel díjai

2011.10.03. 12:31 kalassó

Nagy jelentősége miatt gyorsmásolatban feljegyzem:

A 2011-es orvosi-élettani Nobel-díjat Bruce A. Beutler, Jules A. Hoffmann és Ralph M. Steinman kapták megosztva, az immunrendszerrel kapcsolatos kutatásaikért.

A díjat fele részben Bruce A. Beutler és Jules A. Hoffmann kapták, az úgynevezett természetes vagy veleszületett immunrendszer kutatásáért. A díj másik felét Ralph M. Steinman kapta a dendritikus sejtekkel kapcsolatos felfedezéseiért.

Az élővilág evolúciója során számos olyan mechanizmus alakult ki, amely az idegen behatolók nagyon gyors elpusztítását vagy hatástalanítását biztosítja, így akadályozva meg a kórokozó elterjedését, illetve nagymértékű elszaporodását a megtámadott szervezetben. Ismerve a káros mikrobák gyors szaporodási ütemét (például számos baktérium tömege 20 percenként megduplázódhat - persze ez a ráta függ a környezeti tényezőktől is: a hőmérséklettől, különböző tápanyagok jelenlététől, illetve hiányától stb.), a hatékony azonnali reakció a gazdaszervezet túlélése szempontjából alapvető fontosságú.

A kórokozó mikrobák (patogének) azonnali elpusztításában döntő szerepe van az ún. természetes vagy veleszületett immunrendszernek, amely a szervezetbe jutó kórokozót rögtön felismeri és elpusztítja. Ennek köszönhető, hogy sokszor észre sem vesszük a káros mikrobák támadását. A szervezet minden pontján állandóan készenlétben álló természetes immunrendszert különböző falósejtek (makrofágok, granulociták), melyek minden "útjukba kerülő" idegen anyagot, kórokozót bekebeleznek, a nyúlvánnyokkal rendelkező dendritikus sejtek, az ún. természetes ölősejtek (natural killer; NK), valamint a különböző testnedvekben jelenlévő komplementrendszer alkotják - olvasható a Mindentudás Egyeteme honlapján.

(Origo)

Szólj hozzá!

Címkék: nobel

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr303378597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása