HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Kémiai Nobel díj a gyógyszergyártás fejlesztéséért

2010.10.06. 12:52 kalassó

A 2010-es kémiai Nobel-díjat Richard F. Heck (University of Delaware, USA), Ei-ichi Negishi (Purdue University, USA) és Akira Suzuki (Hokkaido University, Japán) kapták a palládiumatomok által katalizált szerves kémiai reakciók területén elért eredményeikért. Az általuk kifejlesztett eljárások például új gyógyszerek fejlesztésében nélkülözhetetlenek.

A három kutató mindegyike olyan eljárásokat dolgozott ki, amelyek lehetővé teszik igen összetett szerkezetű szerves molekulák felépítését. Mindhárom eljárás lényege az úgynevezett palládium-katalizált keresztkapcsolás. Ez azt jelenti, hogy palládiumatomot alkalmaznak szerves molekulák összekapcsolására, nagyobb és bonyolultabb szerves molekulák létrehozására.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyszer

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr353378606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása