HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Hóesés a Marson

2008.09.30. 20:50 kalassó


A Phoenix Lander hóesést figyelt meg a Marson. Jeget már korábban is talált.

Közvetlen környezetében ezt látja a megfigyelő állomás (Nasa fotó):




Mivel a ritka atmoszférában alig van fényszórás, a napsütötte rész és az árnyékolt terület élesen elválik.

A korábban talált jég egyebek között kalciumkarbonátot és szilikátokat is tartalmazott. Eddig kérdéses volt, hogy mindez honnan kerül a régóta kiszáradtnak tekintett bolygó  felszínére.

A Lander lézersugarai alig két kilométeres távolságban történő hóesésről verődtek vissza. A hópelyhek a bolygó felszínén azonnal elolvadtak, vagy elpárologtak.

Most már tudni lehet, hogy a talajon és alatta található vízjég és a benne oldott ásványok - legalábbis részben - a bolygó légköréből erednek. Ha több megfigyelés beigazolja, ez egy újabb nagy felfedezésnek fog számítani. Ha gépről elmondható, a Lander hősies munkát végez, mert már minden működési határideje lejárt. Még van néhány apró kemencéje, amelyekben felhevíti a talajból kikotort anyagokat és azok spektrálanalízisét az orbitális egységre sugározza. Onnan az adatok a Földre kerülnek.

Élet nyomaira eddig nem sikerült rábukkannia.

(CNN, szeptember 30. "Phoenix lander spots falling snow on Mars.")

Szólj hozzá!

Címkék: megfigyelés

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr953378654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása