HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Mikor halsz meg?

2009.01.20. 06:55 kalassó

Amikor az egész agy működése megszünik?


Új definíció a halálról

Az agytörzs a második kép { összefogó zárójeles megnevezéseivel az agykéreg alatti rész

 

Az eddig és még jelenleg is érvényes agyhalál-koncepció szerint az agyhalál az egész agy összes működésének a visszafordíthatatlan megszűnését jelenti, ezen belül az agytörzsi funkciók befejeződését is.

Az agytörzs fő feladata a szervezet egyes szervei között integrált működés biztosítása. Így ami az agyhalál után megmarad, az egymástól függetlenül működő szervek halmaza. Az új kutatói definíció szerint már az agy bizonyos részének, az agykéregnek a leállása is halálnak számítana. Pedig az agytörzs akkor még működhet.

A bejelentés nagy jelentőségű. Az úgynevezett neokortikális (agykérgi) halál után a testnek fenntartható a keringése, van testhőmérséklete, megjelenhet grimasz az arcon. Mindezt úgy lehet elképzelni  mintha az utcáról egy ház ablakait nézve úgy tűnne fel, mintha valaki lenne benn, mert felgyullad a villany, pedig a valóságban egy időkapcsoló működteti ezeket a funkciókat, de nincs már otthon senki. (NSz 09.01.20.)

 

 

1 komment

Címkék: agykéreg

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr713378645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalassó 2011.12.14. 16:01:25

A 2009 januári kommentek:

talon Válasz erre

Már a halál sem biztos?

kalas 2009-01-20 10:392. kalas Válasz erre

De. Azt mondják, egyedül csak az a biztos, hogy meghalunk.

büyük2009-01-20 10:443. büyük Válasz erre

Addig viszont élünk, ez ugyanolyan biztos. Úgyhogy rosszul mondják :)

kalas2009-01-20 10:514. kalas Válasz erre

Persze, az is biztos, hogy életben vagyok a mai napon. Ki kell használnom...

italo2009-01-20 10:585. italo Válasz erre

Julius Caesar odaszólt a jósnak március Idusán: lám, még mindig élek, a mai napra szóló jövendölésed téves volt.
- A nap még nem telt el, Caesar!

kalas2009-01-23 19:446. kalas Válasz erre

Helyreigazítás! A jegyzet egy bioetikus interjúját felhasználó cikk alapján készült.Az idézett lap f.hó 23-i számában ez olvasható: "Kovács József bioetikus pontosítást kért a Népszabadság január 20-i számában megjelent cikkel kapcsolatban, mely az amerikai Bioetikai Elnöki Tanács agyhalállal kapcsolatos új állásfoglalásáról szólt. Lapunk egy sajtóközlemény alapján kérte a szakember véleményét, aki azonban az állásfoglalás eredeti szövegének későbbi tanulmányozása után arra a meggyőződésre jutott, hogy az elnöki tanács állásfoglalása továbbra is az agyhalál eddig elfogadott definíciója mellett tör lándzsát, s nem azt javasolja, hogy ezt az agykérgi agyhalál váltsa fel."
- Meglátjuk, mit hoz a jövő.
süti beállítások módosítása