HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Ne szolgálj tekintélyeket!

2009.09.30. 20:55 kalassó

Ethnográfus blogger figyelemre méltó ismertetést ad a tekintélynek önmagát alárendelő személyiség elméletéről.

Theodor Adorno és munkatársai dolgozták ki az autoriter gondolkodás kilenc jellegzetességét: (1) a konvencionalizmust, azaz a hagyományos értékekhez való merev ragaszkodást; (2) a szolgalelkűséget, azaz a saját csoport idealizált vezetőjének kritikátlan szolgálatát; (3) az agressziót azokkal az emberekkel, csoportokkal szemben, amelyek a konvencionális értékeket elutasítják; (4)  a szubjektív érzések, a fantázia, a szenzibilitás elutasítását; (5) az előítéleteket, hiedelmeket és sztereotípiákat; (6) a hatalom kategóriáiban való gondolkodást; (7) az emberek lenézésében megnyilvánuló destruktivitást és cinizmust; (8) azt a meggyőződést, hogy a társadalmat állandó összeesküvések veszélyeztetik, illetve irányítják; (9) a „nem szokványos” szexuális viselkedés, azaz a homoszexualitás elutasítását és elítélését. Az autoriter gondolkodásnak ezek a sajátosságai összességükben persze egy ideáltípust alkotnak, amely ebben a "vegytiszta" formában csak ritká(bb)an figyelhető meg. Egy-egy eleme azonban számos különböző – egymással akár szemben álló – politikai ideológia keretein belül is megjelenhet.”


 

Az előbbiekben felsorolt sajátosságok között logikai összefüggések vannak. A bűnbakképzés mechanizmusai, az összeesküvés elméletek, a saját csoporttal, annak értékeivel való merev azonosulás, a kulturális másság elutasítása, az azzal szembeni agresszió, a hagyományosnak tartott/nevezett értékek abszolutizálása, az erős vezető mítosza, az individualizmus elutasítása és valamely közösség szakralizálása – mindez egy erősen zárt és nagyon merev világnézetet hoz létre. A blogger eszmefuttatását folytatva, így fogalmazok: azok, akik ezt a gondolkodási mintát, ennek a főbb elemeit elfogadják, követik, szükségszerűen hajlanak a tekintélyuralmi rezsimek támogatására. A vezérkultusz, a kulturális mássággal szembeni agresszió, a konvencionalizmus, az összeesküvés elméletek, a társadalmilag gyenge csoportok lenézése, megvetése, stb., stb. ennek fontos összetevői.


 

Szólj hozzá!

Címkék: autoriter

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr493378632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása