HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Attofizika

2013.02.07. 20:23 kalassó

Nemrég írtam az attoszekundumos fényimpulzusról: http://kalasso.blog.hu/2012/11/05/nagyszeru_lesz_szegedi_szuperlezer

A nagyságrendi sor a következő: pikoszekundumnak nevezzük az egymilliomod másodperc egymilliomod részét, ennek ezredrészét pedig femtoszekundumnak. Ennek ezredrésze az attoszekundum. Ez az elektronok rezgésszámának nagyságrendje. Az ilyen rövid időre felvillanó fény be tudja fogni az elektront. Ha kell, kivezeti az egyik atomból, beviszi egy másikba. Ezt a szintet egy új tudományágazat, az attofizika kutatja. A rákbetegségek gyógyításában nagy szerepe lehet - a többi felhasználási irány mellett.

Az ágazat és a hozzá szükséges bonyolult kutatási technika megteremtője a magyar és osztrák állampolgárságú Krausz Ferenc a németországi Max Planck intézetben dolgozik. A napokban kapott Fejszál Király díjat. Annak összege 200000 dollár, amit  tudományos tanítójával, mentorával megosztva, ketten vehettek át.

A szegedi szuperlézer is az ő kezdeményezése nyomán jön létre.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr865068260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smirgliműhely 2013.02.09. 21:34:33

Úgy látszik, minél kisebb valami, annál szédületesebb távlatokat nyit meg a feltárása.
süti beállítások módosítása