HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Nyisd ki a szemed és láss!

2010.02.24. 21:09 kalassó

Tübingenben mikrocsip beültetésével újra látóvá tettek egy vakot!

"A négyórás operáció során először kiszívják a szemgolyót körülvevő folyadékot, aztán oldalról bevezetnek egy háromszor három milliméter nagyságú mikrocsipet. Ezt óvatosan a szem hátsó részén elhelyezkedő ideghártya éleslátásért felelős része, a macula alá tolják és rögzítik.

A csip a továbbiakban hasonló elven működik, mint a digitális kamera, nyilatkozta a beavatkozást végző szemorvosi team vezetője, Zrenner Eberhart professzor. A beültetett apró számítógépes alkatrészbe 1500 miniatűr fotocellát zsúfoltak be, amely a bejövő fényt érzékelve, azt mikroárammá alakítja át. Ez aztán ingerületbe hozza az ideghártyából kilépő látóideget, és azon keresztül az agykéreg megfelelő részébe jut az impulzus. A fotocellák tehát tulajdonképpen az ideghártya elpusztult csapjait és pálcikáit helyettesítik.

A csiphez tartozik egy parányi vezeték is, amelyet kivezetnek a szemüregből, és amely kívülről komputerhez csatlakoztatható. A műtéttel azért nem tér vissza a teljes látás, ráadásul az agynak a beérkező fényimpulzusok feldolgozását, értékelését is fokozatosan (újra) meg kell tanulnia. De a magasan fejlett emberi idegrendszer igen tanulékony.

Miika, az úttörő páciens arról számolt be, hogy eleinte csak foltok ugrándoztak a szeme előtt, és képtelen volt felismerni bennük bármilyen rendszert. Ám három-négy nap múlva már egyre jobban ment a dolog. Kezdetben egyszerű tárgyakat látott meg, például kést, villát. Hamarosan aztán betűket is megnevezett, igaz, csak ha öt-nyolc centiméter nagyságúra nagyították ki. Végül meglátta az emberi sziluetteket, megmondta, ki magasabb, ki alacsonyabb, és már egyedül közlekedni is tudott közöttük.Mindez egy egészséges ember számára nem tűnik túl nagy eredménynek – egy vak számára maga az újra felfedezett világ."

Szólj hozzá!

Címkék: látás mikrocsip

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr563378617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása