HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Döntõ bizonyíték

2008.08.02. 20:50 kalassó

Tudománytörténeti határnap.


Július 31-én a NASA Phoenix Mars Lander robotlaboratóriuma kísérletileg bebizonyította, hogy a Marson víz található. A laboratóriumi mérés a fontos, mert megfigyelésekbõl, a csapadék színébõl és annak változásaiból már régen tudni lehetett róla. Ám idáig mindez csak közvetett, nem teljes tudományos értékû ismeret volt. Bármely felfedezés csak akkortól érvényes, amikor bizonyítani tudják. A tudományos bizonyosságot a kémia szolgáltatta a fenti idõpontban. A felszín alatti rétegbõl kiemelt talajmintát a robotkar bejuttatta a TEGA-ba (Thermal and Evolved-Gas Analyzer), amely azt felhevítette. A forrási gõzök és gázok paramétereit a labor a bolygó körül keringő orbitális állomásra továbbította. Ez egyértelmûen megállapította a jó minõségû víz jelenlétét.

A tudománytörténet fenti mérföldköve az idõ elõrehaladtával nem fog veszíteni jelentõségébõl, akkor sem, amikor a ma propagált események, közéleti személyek és jelképes témák szerepe egyre halványabb lesz.

A Mars Lander reálszínben és megvilágításban:



A korábban csak vizuálisan észlelt, kémiailag nem  elemzett fehér jégdarabok a Lander alatt:




Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr383378657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása