HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Nobel díj a lombikbébiért

2010.10.04. 15:20 kalassó

A legújabb díjazott a 85 éves brit Robert Geoffrey Edwards. A legmagasabb orvostudományi elismeréssel 10 millió svéd koronát (mintegy 300 millió forintot) is kap.
 
1968-ban Edwards és a néhai Patrick Steptoe módszereket dolgozott ki arra, miként lehet a testen kívül megtermékenyíteni a petesejtet. A Cambridge-i Egyetemen tevékenykedve 1972-ben kezdtek el embriókat visszaültetni terméketlen anyák méhébe.
1977-ben új eljárást próbáltak ki, amelyben a pontos időzítésre alapozták a módszert. A következő évben, július 25-én megszületett Louise Brown, az első lombikbébi.
 
Edwards és Steptoe 1980-ban Cambridge-ben megalapította az első termékenységi klinikát. Hamarosan lombikbabák ezrei születtek Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és a világ számos országában.
 
Az első lombikbébi 1978-as megszületése óta az Edwards és Steptoe által kidolgozott technikáknak köszönhetően mintegy négymillió gyerek született világszerte. Az egyházak, a kormányok és a média egyes képviselőinek ellenzése, valamint a tudományos életbeli kollégák kezdeti szkepticizmusa dacára.
 
A szóban forgó rendellenességtől a családok mintegy tíz százaléka szenved.

Szólj hozzá!

Címkék: lombikbébi

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr653378608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása