HTML

erdeklodo

Értesülések

Friss topikok

Szókratész egyik tanítása

2011.03.30. 21:28 kalassó

    A politikai karrierhez már az antik demokráciában is szónoki képességekkel kellett rendelkezni. A szofisták retorikai módszerei mások meggyőzésére akkor is lehetőséget nyújtottak, ha egyáltalán nem volt igazuk.
     
    A szónoklattant Protagorász, Gorgiász és társaik szavak hajlítgatásán alapuló vitatkozási eljárássá züllesztették. Számukra csak a verbális győzelem volt fontos, aminek elérésére minden eszközt megengedhetőnek tartottak.
    Velük szemben Szókratész a fogalmak tisztaságához ragaszkodott. Adott fogalomnak azonos jelentése van. Határozd meg pontosan, hogy mi az, amiről beszélsz. Ha ezt a szót más értelemben használod, az már egy másik fogalom lesz. Az erkölcs pedig kizárja a partnert minden áron, például váltakozó értelmű szóhasználattal legyőzni törekvő módszereket.
 
    Szókratész bölcselete és a szofista szemlélet egyéb különbségeiről külön lehetne megemlékezni.

Szólj hozzá!

Címkék: fogalom

A bejegyzés trackback címe:

https://kalasso.blog.hu/api/trackback/id/tr1003378600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása